“Latvijas balzams’’ pērn ražošanā izmantojis 131 tonnu dažādu dabīgo un augu izcelsmes izejvielu, neskaitot spirtu un vīnogu vīnu. Tostarp dzērienu ražošanai pērn iepirktas 95 tonnas dažādu dabīgo sulu koncentrātu. Izmantoto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par teju 30%.
Jau ilggadēja sadarbība izveidojusies ar vietējiem ražotājiem, no kuriem uzņēmums pērn iepircis: 4,5 tonnas žāvētu ābolu, 0,6 tonnas medus, 6 tonnas žāvētu melleņu. Izejvielu ģeogrāfija ir ļoti plaša, eksotiskākās no tām tiek piegādātas pat no Kamerūnas un Indonēzijas.
“Patērētāji visā pasaulē arvien vairāk uzmanības pievērš rūpēm par savu veselību, kas ietekmē arī ražotājus. Lai cik dīvaini neskanētu, patērētāji meklē veselīgo arī alkoholisko dzērienu plauktā – pieprasa dabīgas izejvielas, pievērš uzmanību kaloriju, alkohola un cukura daudzumam dzērienos. Tāpēc arī mūsu dzērienu receptūrās izmantojam tikai dabīgo sulu koncentrātus, paši gatavojam ekstraktus no dabīgām izejvielām, kā arī ražojam dzērienus, kas saņēmuši īpašo košera sertifikātu jeb ir košērēti, ” atklāj uzņēmuma komunikācijas vadītāja Dana Hasana.
Lielāko īpatsvaru dabīgo izejvielu klāstā veido dabīgo sulu koncentrāti, ko izmanto balzama, liķieru, sidru, kokteiļu un dzirkstošo dzērienu ražošanai. Visvairāk pērn iepirkts upeņu sulas koncentrāts (41 tonna), kas tiek izmantots tādu dzērienu kā “Rīgas Melnais Balzams®” un upeņu liķiera “Moulin De Fruits Creme De Cassis” ražošanā, kā arī ābolu sulas koncentrāts – 30 tonnas, ko izmanto sidru un dzirkstošo dzērienu ražošanā.
Pērn iepirktas arī : 7,2 tonnas Arabica kafijas pupiņu, 2,3 tonnas svaigas ingvera saknes, 160 kg liepziedu, 200kg vērmeļu un citas dabas veltes.
Dzērienu ražošanā būtiska izejvielu cena un kvalitāte. Komentējot izejvielu cenu izmaiņas pasaulē, AS “Latvijas balzams” iepirkumu daļas vadītājs Aleksandrs Usovs atzīst, ka graudaugu raža Eiropā pērn bija laba, tādēļ cena pat nedaudz kritās. “Izvērtējot tirgus piedāvājumu un kvalitāti, atbilstoši mūsu produktu vajadzībām, pērn iepirkām gan Eiropā ražotu spirtu no Slovākijas, gan mūsu grupas uzņēmumā Krievijā ražotu augstākās raudzes graudu spirtu. Jaunums ir kukurūzas un griķu spirts, kuru iegādājāmies degvīna “Stolichnaya® Gluten Free” ražošanai,” stāsta uzņēmuma pārstāvis.
Otra stratēģiskā izejviela ir vīnogu vīns, kuru uzņēmums iegādājas lielākoties no Spānijas. “Vīnogu raža Dienvideiropā pagājušogad bija vidēji laba, atsevišķos reģionos pat slikta, bet jaunu tehnoloģiju izmantošana vīnogulāju audzēšanā Spānijā ir veicinājusi augstu ražīgumu un šīs valsts izrāvienu – arī Francijas un Vācijas vīndari izrāda interesi par spāņu vīnmateriāla iegādi,” izvēli pamato A.Usovs.
Dzērienu ražošanā neiztikt bez tādas izejvielas kā cukurs. Pērn “Latvijas balzams” iepirka 731 tonnu. Cukura cena pasaulē pagājušogad, salīdzinot ar 2015. gadu, kāpa par 26%., kas skaidrojams ar augošo pieprasījumu pēc cukurbiešu cukura un arī stingro kvotu sistēmu Eiropas cukura tirgū.